Sådan køber du en projektor!

Projektor
En projektor har mange anvendelsesmuligheder og findes i mange størrelser, former og farver. Der findes uendeligt mange af dem, og der kommer hele tiden nye til det danske marked. Derfor kan det være rigtigt svært at beslutte, hvilken man skal købe.

Det handler jo først og fremmest om pris, og hvad den skal bruges til. Derefter bliver det mere teknisk, og sammenligningerne bliver hurtigt meget nørdet, når der bliver talt lumen, DLP, LCD, Lens Shift osv. Derfor vil vi hjælpe dig igennem junglen, så du er bedre rustet til at finde den helt rette til dine behov.

Guiden er primært rettet mod forbrugerkøb til personer, der skal bruge projektoren i hjemmet, og som skal bruge den i mange år. Til de, der blot har brug for en projektor til et arrangement, vil vi anbefale at leje en projektor, da det kan gøre meget billigt.

 

Projektor vs. TV

Et stort fladskærmsfjernsyn på 50-60 tommer i højeste opløsning og med den nyeste teknologi kan hurtigt blive uforholdsmæssigt dyrt. Du kan dog få en bedre oplevelse med et godt projektor-setup. Imidlertid har begge løsninger fordele og ulemper.

Projektoren har ikke nogen indbygget tv-tuner eller højtalere og mangler modlys. Derfor er den ikke super egnet til at se almindelig Tv på. Til gengæld er projektoren ideel til at se film, spille spil og lignende på, efter man har fået sat systemet i gang.

Vi kan anbefale, at du vælger en surround-receiver med to HDMI-udgange, således at du kan slå dit fjernsyn og din projektor sammen og let skifte imellem dem. På den måde kan du også bruge lyden fra Tv’et, mens projektoren reflekterer på et lærred, der gengiver mediet.

 

Mørklægningen er super vigtigt

Det skal være mørkt, når du bruger en projektor, og derfor er et mørklægningsgardin enormt vigtigt at indtænke i sit budget. Hvis ikke du kan få mørkelagt dit rum, får du aldrig et knivskarpt billede. I den sammenhæng skal du vælge en filmprojektor og ikke en dataprojektor, da dataprojektoren er beregnet til kontorbrug og ikke til at vise film på.

Foruden at mørklægningen er i orden, skal din projektor også være placeret korrekt altså midt for lærredet og i den rigtige højde. Projektoren skal nemlig hænge vandret. Hvis du har udfordringer med det i det rum, hvor projektoren skal være, kan du få projektorer med Lens Shift, der forskyder projektorlinsen, og derved kan finjustere billedet til et vandret plan uden at gå på kompromis med billedet.

 

Husk et godt lærredet

Lærredet er selvfølgelig også vigtigt at tage højde for, når man investerer i en projektor. Det overses ofte, fordi mange ikke tænker over den effekt, det har. Lærredet reflekterer det lys, som projektoren sender hen mod det, der så ryger ind i dine øjne, således at du kan se billedet. Det kan sammenlignes med en højtaler, der gennem en forstærker sender lyden ind i dit øre.

Lærredet skal være optimalt til dit rum, og det skal være så hvidt som overhovedet muligt, da lyset lettere reflekterer på lyst materiale. Der findes en masse finesser, som man inkludere såsom, at lærredet er motoriseret eller akustisk transparent. Det vigtigste er, at lærredet passer til projektoren og dit rum, og at det er blankt.