Guide: hvordan håndterer man kulturchok?

Flere og flere danskere vælger at bosætte sig i udlandet, og nu er det ca. 3,4% af den danske befolkning, der bor uden for danske grænser. Det er en spændende oplevelse at flytte til udlandet og bo i et andet land – der er så mange nye ting at se og oplever. Men det kan også være en udfordring, især hvis man flytter til et land uden for Europa, som for eksempel Indien eller Kina. Når man bo i udlandet, kan man nemt blive ramt af kulturchok og føler, som om man bor på kanten af samfundet. Læs med her, og få tips om hvordan man bedst kan håndtere kulturchok.

1. Find et godt flyttefirma

En international flytning kan være stressende, og derfor er det vigtigt at du er forberedt i forvejen. Det kan virke uoverskueligt og umuligt at pakke alle dine personlige ejendele – det er ligesom at pakke dit liv ned i nogle flyttekasser. Nogle måneder før du flytter, skal du finde et godt internationalt flyttefirma, der kan sørge for at dine ting sikkert bliver transporteret til dit nye hjem i udlandet. Internationalflytning.dk kan gøre dette proces let og hurtigt – her kan man bestille gratis og uforpligtende tilbud fra specialister inden for international flytning, og slippe for at læse hundredvis af websider, for at finde det bedste tilbud.

2. Lær sproget

Det er også en rigtig god ide at læse om det land, hvor du skal flytte til. Husk at selv vestlige lande, der kulturmæssigt ligner Danmark, også er anderledes og vil have mange kulturforskelle. Du kan også prøve at lære landets sprog, før du ankommer. Meld dig til et aftenkursus, hvor man lærer sproget og samtidig kan møde nye mennesker – det kunne godt være, at dine klassekammerater har erfaringer eller nogle gode tips om at flytte til udlandet.

travel map 2

3. Vær social og udadvendt

Det kan være svært at bygge en vennekreds op helt fra bunden af, når man flytter til udlandet, og derfor skal man være aktiv og social. En god måde at møde nye mennesker på er at tilmelde dig en fritidsklub eller finde en ny hobby. Det er en god ide at prøve så mange organisationer og klubber som muligt, før du bestemmer dig – man skal kaste sig ud i det og ikke være generet. Du kan også melde dig til en international eller “expat” gruppe. Disse grupper plejer at holde store velkomstfester og regelmæssige møder for udlændinge, hvor der er masser af muligheder for at møde nye mennesker.

4. Ring hjem

Hjemve er en almindelig reaktion på udlandsflytning, som alle oplever. Hold hjemve på afstand med regelmæssig kontakt med venner og familie derhjemme. Bed dine nære og kære om at sende pakker med ting, som minder dig om hjem eller som du ikke kan finde i udlandet: slik, snacks, shampoo, blade, bøger osv. Et lille brev eller en pakke fra en god ven kan være en rigtig god kur mod hjemve og kulturchok.